Наши партнеры

Få vores nyhedsbrev nu

Bliv inviteret til eksklusive VIP arrangementer og modtag særlige tilbud på unikke smykker.

Diamanter “De 4 C’er”

Symbolsk forbindes diamanten med troskab, visdom, lys, klarhed, energi og livskraft. Den symboliserer forholdet mellem modsætninger; sort/hvid, småt/stort, liv/død og ikke mindst forholdet mellem mand og kvinde, maskulin og feminin energi. Den er således særdeles velvalgt til at pryde forlovelses- og vielsesringe. Diamanten er også symbol på den rene sjæl. Den stimulere koncentrationsevne, giver klarhed, indsigt og får lyset til at trænge ind overalt. Det gælder også i forholdet mellem to elskende.

VÆRD AT VIDE OM DIAMANTER

For en ikke-fagmand kan det i første omgang vare svært at se om den ene diamant er smukkere end den anden, og samtidig er det derfor også vanskeligt at forstå den forholdsvis store prisforskel. Når man imidlertid ved lidt om, hvad fagfolk kalder, ”de 4 C’ er”, vil man bedre kunne begribe diamanternes spændende verden. Diamanter klassificeres og prissættes internationalt efter de 4 C’ er: Carat, Colour, Clarity  og Cut.

Carat — (carat)
Carat er en vægtenhed, til forskel fra guldets karat, som er en holdighedsbetegnelse. En diamant på1,00 carat vejer præcis 0,20 gram.  Store diamanter er sjældne og kostbare — således er f. eks. en brillant på 1,00 carat langt mere kostbar end ti brillanter på hver 0, 10 carat i samme kvalitet.

Colour — (farve)
Diamanter findes i naturen i mange farver, langt de fleste smykkediamanter der findes er gullige, men farvespektret spænder fra sjældneste hvid til gul, med en stor prisforskel. Diamanters farve klassificeres med navne som River (sjældneste hvid), Top Wesselton, Wesselton, Top Crystal, Crystal samt andre navne på gullige nuancer.

Clarity — (klarhed)
Der findes ofte små naturlige uklarheder i diamanter. Hvis uklarhederne ikke kan ses af et trænet øje i en 10 gange forstørrelse, har man internationalt bestemt at diamanten kaldes lupren. Uklarheder klassificeres med navne som VVSI (very, very smal inclusions), VSI, Si og Piquerede sten, hvor uklarhederne kan ses uden forstørrelse. Mindre uklarheder har almindeligvis ikke betydning for stenens skønhed, hvorimod større indeslutninger kan blokere og forstyrre lysets vej gennem diamanten, hvorved den mister brillans.

Cut — (slib)
Slibningen, som til forskel fra de andre C’ er, er menneskets mulighed for at fremelske diamantens skønhed, er meget afgørende. Et forkert forhold i stenens proportioner eller fejl i stenens symmetri, kan ødelægge diamantens ild og brillans. Der findes mange slibeformer.  Brillantslibningen med 57 facetter er den mest kendte, og den slibeform, der giver diamanten sin optimale glans.